background image

Controlul daunatorilor:

Puricii de pamant (Phyllotreta sp. – ataca in stadiul de adult) si Puricii cruciferelor (Psylliodes chrysocefala – ataca in stadiul de larva). Ataca frunzeleplantelor tinere in toamna. Momentul optim de aplicare a tratamentului cu produse insecticide este atunci cand procentul de plante atacate este de 30% in cazul puricilor de pamant (Phyllotreta sp.), respectiv cand pe 70% din plante exista 2 – 3 larve, in cazul puricilor cruciferelor (Psylliodes chrysocefala).

Gandacul rosu al rapitei (Ehtomoscelis adonidis). Ataca in vetre, atat toamna, cat si primavara. La atacul adultilor , in toamna, tratamentul se face la mijlocul lui septembrie, iar pentru combaterea larvelor in primavara, momentul optim de aplicare a tratamentului este sfarsit de martie – inceput de aprilie.

Viespea rapitei (Athalia rosae). Avand doua generatii pe an, atacul larvelor se manifesta atat toamna, cat si primavara. Cele mai mari pagube sunt produse toamna, cand plantele de rapita sunt in primele stadii de crestere si dezvoltare.

Primavara larvele rod frunzele si inflorescentele.Tratamentele se aplica atunci cand sunt cel putin 2 larve pe planta, calendaristic, in a doua decada a lunii mai.

Gargarita tulpinilor de rapita (Ceuthorrynchus napi). Este una dintre primele specii care ataca primavara, la o temperatura de peste 9oC. Ataca in stadiile de adult si de larva. Adultii rod frunzele si varful tulpinii, perforandu-le. Larvele formeaza galerii in maduva tulpinii, iar plantele atacate au tulpinile in forma de litera S, uneori crapate. Tratamentele se aplica inanite de depunerea pontei, atunci cand plantele au inaltimea de cel mult 20 cm.

Gargarita semincerilor de varza (Ceuthorrynchus assimilis). Ataca in stadiul larvar in interiorul silicvelor, rozand semintele crude. Prin perforatiile facute in silicve pot patrunde si alte specii daunatoare, cel mai adesea intanlindu-se tantarul galicol al cruciferelor (Dasyneura brassicae). Momentul optim de aplicare a tratamentului este cand se inregistreaza un adult la doua plante, in momentul in care s-au format primele silicve. Tratamentele insecticide sunt cele mai recomandate.

Gandacul lucios (Meligethes aeneus). Ataca in stadiul de adult sau de larva. Adultul ataca in moentul formarii mugurilor florali, hranindu-se cu polenul din florile nedeschise. In urma atacului butonii florali se usuca si cad. Larvele ataca organele florale, afectand ovarele. Atacul este mai puternic in primaverile racoroase. Tratamentul se aplica obligatoriu inainte de inflorire, in faza de boboci florali uniti sau separati. Tratamentele insecticide sunt cele mai recomandate.

Plosinitele cruciferelor (Plosnita rosie – Eurydema ornata si Plosnita albastra – Eurydema oleracea).

Ataca in stadiul de adult sau de larva la imbobocire-inflorire, formarea silicvelor, formarea si maturarea boabelor. Adultii si larvele inteapa si sug seva din tesuturi. Pe frunze apar pete galbui, care apoi se brunifica si se necrozeaza. Pe infloresecente apar pete galbene, apoi se deformeaza si se usuca. De asemenea, are loc avortarea florilor si sistavirea semintelor.

Gandacul albastru al mustarului (Colaphellus sophiae). Ataca in stadiul de adult si de larva. Adultii rod frunzele pe margini sau le perforeaza. Larvele ataca frunzele, butonii florali, florile si, uneori, silicvele in formare.

Paduchele cenusiu al cruciferelor (Brevicoryne brassicae). Adultii si larvele formeaza colonii pe frunze, tulpini, inflorescente si silicve, din care extrag seva. In urma atacului frunzele sunt indoite pe margini, rasucite si patate. Frunzele se usuca, florile avorteaza, iar semnitele sistavesc. Atacul se manifesta mai ales in vetre si pe marginile lanului.Tratamentele se aplica primavara, cand este depasit pragul de daunare de doua colonii/m2, in momentul in care s-au format primele silicve.

Gandacul paros (Epicometis hirta). La rapita, daunele cele mai mari sunt produse de adultii care ataca elementele florale. Atacaul este favorizat de suprapunerea perioadei de dezvoltare maxima a indivizilor cu inflorirea culturii.

Pagube importante produc si larvele defoliatoare fluturele alb al verzei (Pieris brassicae brassicae) si buha verzei (Mamestra brassicae).

Nu exista produse omologate pentru combaterea acestor daunatori la cultura rapitei, insa pot fi folosite unele tratamente avizate pentru alte specii care ataca in acelasi timp in cultura de rapita.